top of page

Välkommen på våra

EXKURSIONER

Vill du följa med på exkursion eller varför inte ett föredrag?

Kommande aktiviteter i HOF hittar du här! 

Guidningarna sker i samarbete med:

Studiefrämjandet.jpg

HOF:s program hösten 2023

 

Tor 7 september Måsar och trutar

Förutsättningar som 24 augusti, men vi inleder med att åka
till Genevadsåns mynning vid Gullbranna d
är samling sker. Därefter besöker vi även Påarp. Ansvarig är Anders Wirdheim tel: 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se. Samling på parkeringen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 18:00 eller anslut på parkeringen vid Gullbrannareservatet ca 18:20.
 

Sön 10 september        Ringmärkning i Grötvik

I drygt 20 år har det bedrivits ringmärkning i en dunge strax öster om Grötviks hamn. Det är framför allt på hösten som det kan ansamlas många fåglar i detta område, men även vårarna kan vara givande. Denna dag inriktas på förevisning av verksamheten, men det blir också information om vad ringmärkningen på platsen gett genom åren.

Ansvarig är Annelie Larsson, tel. 0709-26 46 23, e-post: videgatan4@gmail.com. Verksamheten pågår denna dag från kl 06:00 till ca 11:00. Anslut på plats. Följ grus­vägen som leder ner till vänster efter sista huset i Stenhuggeriet. Parkera nere vid havet. Verksamheten bedrivs i dungen strax väster om P-platsen.

 

Sön 17 september        Folk & fåglar på Getterön

Söndagen 17 september är det åter dags för evenemanget Folk och fåglar på Getterön. Hela dagen bjuds det på aktiviteter, och det blir även föreläsningar.

Ansvarig skådare: Christopher Gullander,  

tel. 0739-58 50 79, e-post: christopher_gullander@hotmail.com

 

September/oktober      Skogsexkursion

Hösten är kanske inte en tid som man förknippar med fågelskådning i skog. Men det finns en hel del att uppleva, vilket vi förhoppningsvis ska få erfara när vi med kort varsel ger oss ut en dag då väder och andra förhållanden ser bra ut.

Tid och plats kommer detta att annonseras ut via Band (det lokala fågel­larmet) liksom på föreningens Facebook-sida. Så håll utkik!

Ansvarig skådare: Fredrik Blomqvist,

tel: 0731-50 54 12,

e-post: mytilus@hotmail.com.

 

Lör 7 oktober               Fågelfest i Grötvik

Höstens största arrangemang i HOF och en tradition ­sedan många år. Vi bjuder in till en fågel­skådardag för alla. Förhoppningsvis kan vi njuta av ett fantastiskt små­fågelsträck under morgontimmarna för att senare på ­dagen studera rovfågelsträcket. Vi hoppas på bra väder! ­

Under ­dagen kan man också ta del av ringmärkarnas ­arbete i ”Ringmärkardungen”, delta i ”fågelbingo” och ta en fika. ­Kaffe och andra förfriskningar säljs till självkostnadspris. Drop in från gryningen fram till kl. 12:00.

Vägbeskrivning: För att komma till rätt plats kör man mot Grötviks småbåtshamn och svänger vänster in på en liten grusväg efter sista huset på vänster hand i Stenhuggeriet. Parkera vid fotbollsplanen. Det går även att åka med Stenhuggeribussen och stiga av vid ändhållplatsen. Därifrån ­följer man ovan nämnda vägbeskrivning. Det är ca 500 m från ändhållplatsen ner till bästa obs-platsen.

Ansvarig skådare: Anders Wirdheim, tel: 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se

 

Lör 21 oktober             Hallands Väderö

Ett besök på Hallands Väderö under senhösten är speciellt. Borta är sommarens vimmel av turister, men borta är naturligtvis även de flesta av öns sångfåglar. I stället är det mot havsfåglar och i viss mån rovfåglar som vi kommer att rikta vårt intresse. Vi gör en vandring över ön upp till fyren och, om tiden räcker till, även ner till den södra hamnen.

Samling på parkeringen bakom bensinmacken CircleK på Sannarp kl 08:00. Det går också att åka direkt till Torekovs hamn, men då bör man vara där senast kl 09:00.

 Föranmälan krävs och görs till ansvariga skådaren senast 10 oktober.

Ansvarig skådare: HG Karlsson,

tel: 0707-73 03 55,

e-post: hg.karlsson2@gmail.com

 

Tor 26 oktober             Den frivilliga sömnlösheten

                                                  (innemöte)

”Den frivilliga sömnlöshetens tid – livet som hårdskådare”

är temat för Christopher Gullanders kåseri denna kväll. Christopher har skådat fågel i 25 år och skriver ofta om fågelupplevelser kopplade till livet i stort. Tillsammans med Anders ”Widde” Wirdheim driver han Pippipodden, en podcast om fåglar och fågelskådning. I Pippipodden läser han upp sina texter om händelser från verkliga livet. Till vardags arbetar han som naturvägledare på naturum Getterön.

I kväll kåserar han kring olika upplevelser han har haft kopplat till bilder som han själv har tagit. Det ligger ofta ett skimmer över berättelserna som berör och ger eftertanke hos läsaren eller lyssnaren. Christopher vill gärna att den som lyssnar ska känna igen sig, på ett eller annat sätt, från sitt eget liv. Immanuelskyrkans café, Strandgatan 20, kl. 19:00. Fika kostar 40 kr.

 

Tor 23 november         Fågelåret  2023

                                         (innemöte)

Hur var egentligen 2023 sett ur ett fågel- och fågel­skådarperspektiv? Vi summerar året så här långt och visar bilder tagna av medlemmar under det gångna året runt omkring i södra Halland. Detta är en fågelrik del av Sverige. Likt många av de senaste åren, har 2023 varit händelsrikt.

Immanuelskyrkans café, Strandgatan 20, kl. 19:00. 

Fika kostar 40 kr.

 

Lör 16 december          Änder i Laholmsbukten

Laholmsbukten, och särskilt den södra delen, är övervintringsplats för tusentals svärtor och sjöorrar. Bland dessa har det på senare år vaskats fram några guldkorn i form av sibiriska knölsvärtor, vitnackade svärtor och amerikanska sjöorrar. Förutom alla dessa ”Melanittor” brukar det även finnas en stor flock med bergänder samt en hel del svarthakedoppingar.

Vi gör några strandhugg från Malen i söder till Mellby­strand i norr och spanar över havet. Naturligtvis håller vi även ett öga på själva stranden där det så här års kan rasta snösparvar och berglärkor.

Samling på parkeringen bakom bensinmacken CircleK på Sannarp kl 08:00. 

Ansvarig skådare: Anders Olovsson, tel. 0730-63 42 60, e-post: andeolov@gmail.com.

 

Lör 6 januari 2024        Artrally

Alla är välkomna – är du ensam blir du lottad in i ett lag. Har du inte varit med innan, är detta helt säkert det ­snabbaste sättet att få se många intressanta fågellokaler på en och samma dag. Vi tävlar lagvis (3–5 personer/lag) under ­dagen och återsamlas på kvällen för artgenomgång under avslappnade former. Själva ”tävlingen” startar 08:00 på parkeringsplatsen bakom CircleK på Sannarp och avslutas 17:00.

Denna mycket sociala variant av fågelskådning, där det gäller att se så många arter som möjligt under dagen, ­passar både nybörjare och hängivna skådare. Frågan är om vi kommer upp i 100 arter tillsammans även detta år? Anmälan till Anders Wirdheim, tel. 0705-13 75 76

e-post: anders.wirdheim@birdlife.se senast 30 december 2023.


 

bottom of page