Välkommen på våra

EXKURSIONER

Vill du följa med på exkursion eller varför inte ett föredrag?

Kommande aktiviteter i HOF hittar du här! 

Guidningarna sker i samarbete med:

Studiefrämjandet.jpg

Höst- och vinterprogrammet

Lör 2 oktober           Fågelfest i Grötvik

Höstens största arrangemang i HOF och en tradition sedan många år. Oavsett väder bjuder vi in till en fågelskådardag för alla. Förhoppningsvis kan vi njuta av ett fantastiskt småfågelsträck under morgontimmarna för att senare på dagen studera rovfågelsträcket. Vi hoppas på bra väder! Under dagen kan man också ta del av ringmärkarnas arbete i ”Ringmärkardungen”, delta i ”fågelbingo” och ta en fika. Kaffe och andra förfriskningar säljs till självkostnadspris. Drop in från gryningen fram till kl. 12:00. Skulle det visa sig att det, på grund av den rådande pandemin, inte går att genomföra evenemanget på traditionellt vis, gör vi kanske ett försök att sända det live via Facebook eller någon annan digital kanal. Vägbeskrivning: För att komma till rätt plats kör man mot Grötviks småbåtshamn och svänger vänster in på en liten grusväg efter sista huset på vänster hand i Stenhuggeriet. Parkera vid fotbollsplanen. Det går även att åka med Stenhuggeribussen och stiga av vid ändhållplatsen. Därifrån följer man ovan nämnda vägbeskrivning. Det är ca 500 m från ändhållplatsen ner till bästa obsplatsen. Ansvarig skådare: Anders Wirdheim, tel: 0705-13 75 76 e-post: anders.wirdheim@birdlife.se

 

Lör 23 oktober           Hallands Väderö

Ett besök på Hallands Väderö under senhösten är speciellt. Borta är sommarens vimmel av turister, men borta är naturligtvis även de flesta av öns sångfåglar. I stället är det mot havsfåglar och i viss mån rovfåglar som vi kommer att rikta vårt intresse. Vi gör en vandring över ön upp till fyren och, om tiden räcker till, även ner till den södra hamnen. Samling på parkeringen bakom bensinmacken CircleK på Sannarp kl 06:00. Det går också att åka direkt till Torekovs hamn, men då bör man vara där senast kl 07:00.

Föranmälan krävs och görs till ansvariga skådaren senast 10 oktober.

Ansvarig skådare: HG Karlsson, tel: 0707-73 03 55, e-post: hg.karlsson2@gmail.com

 

Tor 28 oktober           Årsmöte och Kuba

Medlemmarna i Halmstads Ornitologiska Förening kallas till det från våren uppskjutna årsmötet på Café Strandgatan Tjugo kl. 19:00. Efter mötesförhandlingarna berättar HG Karlsson och Anders Wirdheim om en fågelresa till Kuba som de gjorde våren 2020, just innan pandemin bröt ut på allvar. Resan bjöd på mängder av trevliga fågelmöten, bland annat med världens minsta fågel, den lilla bikolibrin som är endemisk på Kuba. Resan bjöd också på många andra endemiska fågelarter samt flera övervintrande eller genomflyttande nordamerikaner. Café Strandgatan Tjugo 19:00. Lotteri med fina vinster som vanligt.

Lör 20 november           Skäggmesar

Det stora vassområdet längst ut i hamnutfyllnaden kan sägas susa på sista versen. Sannolikt kommer området att fyllas ut nästan år, och då lär både vassen och dess skäggmesar försvinna. Här bjuds möjlighet att se och höra denna fascinerande fågel som lever hela sitt liv i vass. Naturligtvis kommer vi även att titta på andra fåglar som dyker upp, men skäggmesarna är målet för dagen. Samling på parkeringen vid handikappbadet Gröningen längst in i den södra delen av hamnutfyllnaden kl. 08:00.

Ansvarig skådare: Julius Wengelin Grantén tel. 0702-74 64 44 e-post: jgranten@gmail.com

 

Tor 25 november           Fågelåret 2021 (innemöte)

Denna traditionella tillbakablick på det snart gångna året fick ställas in förra året på grund av pandemin. Förutom en återblick på 2021 som fågelår, blir det denna gång även en kortfattad summering av 2020 i södra Halland. Föredraget illustreras av medlemmarnas egna bilder. Café Strandgatan Tjugo 19:00. En mindre entréavgift på 40 kr tas ut, och i den ingår fika. Lotteri med fina vinster som vanligt.

 

Lör 11 december           Havsörnar på Getterön

De senaste åren har det vintertid utfodrats havsörnar på Getteröns naturreservat. Upp till tjugotalet örnar har kunnat ses samtidigt. Vi inriktar oss i första hand på dessa örnar men kommer naturligtvis även att titta på andra fåglar i detta rika reservat liksom besöka Naturum. Samling på parkeringen bakom bensinmacken CircleK på Sannarp kl 08:00. Det går också att åka direkt till parkeringen vid Getteröns naturum, men då bör man vara där senast kl 09:00.

Ansvarig skådare: Anders Olovsson, tel: 0730-63 42 60 e-post: andeolov@gmail.com

 

Lör 8 januari 2022           Artrally

Alla är välkomna – är du ensam blir du lottad in i ett lag. Har du inte varit med innan är detta helt säkert det snabbaste sättet att få se många intressanta fågellokaler på en och samma dag. Vi tävlar lagvis (3–5 personer/lag) under dagen

och samlas på kvällen på Lizzies Café för soppa och artgenomgång under avslappnade former. Själva ”tävlingen” startar 07:00 på parkeringsplatsen vid Lizzies Café och avslutas där 17:00. Denna mycket sociala variant av fågelskådning, där det gäller att se så många arter som möjligt under dagen, passar både nybörjare och hängivna skådare. Frågan är om vi kommer upp i 100 arter tillsammans i år?

Anmälan till Fredrik Blomqvist, tel. 0731-50 54 12 eller Anders Olovsson, tel. 0730-63 42 60 alternativt via e-post: mytilus@hotmail.com (Fredrik) eller andeolov@gmail.com (Anders) senast 30 december 2021.