Välkommen på våra

EXKURSIONER

Vill du följa med på exkursion eller varför inte ett föredrag?

Kommande aktiviteter i HOF hittar du här!

Vår och sommar 2020

Fre 31 jan – mån 3 feb

Vinterfåglar Inpå Knuten

Denna förlängda helg är det fågelbordsövervakning som gäller. BirdLife Sverige arrangerar, och det gäller att räkna alla fåglar du ser på ditt fågelbord under dessa dagar. Var med och rapportera! Man rapporterar via BirdLifes hemsida: www.birdlife.se eller via en kostnadsfri app. Vid frågor kontakta Anders Wirdheim, tel. 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se
 

Lör 8 februari

Getterön

Utbytet av denna tur är mycket beroende på vädret. Om det milda vädret fortsätter kommer vi säkert att kunna möta flera tidiga vårflyttare på reservatets marker. Men turen är i första hand inriktad på de havsörnar som numera övervintrar på Getterön. Tidigare vintrar har det setts upp till 20 individer samtidigt. Vi passar naturligtvis även på att besöka Naturum och tar kanske även tillfället i akt att besöka någon fågellokal längs vägen tillbaka mot Halmstad.
Ansvarig skådare: Anders Olovsson, tel. 0730-63 42 60, e-post: andeolov@gmail.com
Samling på P-platsen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 08:00.

Tor 20 februari

Natur och fåglar i Härjedalen

Göran Johansson har besökt Härjedalen vid åtskilliga tillfällen under senare år och lärt känna detta landskap väl. Denna kväll berättar han om den södra fjällvärldens djurliv. En lång kavalkad med läckra bilder utlovas.

Café Strandgatan Tjugo kl. 19:00. En mindre entréavgift på 30 kr tas ut. Fika och lotteri med fina vinster som vanligt.

Lör 14 mars

Södra Laholmsbukten

Laholmsbukten hyser vintertid stora mängder övervintrande änder. Det är främst svärtor och sjöorrar, men under senare år har även en tusenhövdad flock med bergänder övervintrat. Dessutom kan det vara ganska gott om skäggdoppingar och svarthakedoppingar samt smålommar.
Vi rör oss längs buktens stränder och spanar ut över myllret av änder. Kanske hittar vi även något russin i kakan? Tidigare denna vinter har det setts såväl vitnackad svärta som knölsvärta i flockarna.
Ansvarig är Anders Wirdheim, tel. 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se
Samling på P-platsen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 08:00.
 

Lör 4 april

OBS!!! INSTÄLLT! Möt vårfåglarna!

När vi kommit in i början av april har det normalt hänt mycket i den halländska naturen. Denna dag ger vi oss ut för att möta vårfåglarna och målet för turen avgörs av de fågelrapporter som strömmat in dagarna före.
Ansvarig är Christopher Gullander, tel. 0739-58 50 79, e-post: christopher_gullander@hotmail.com
Samling på P-platsen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 08:00.

Mån 13 april

Orrspel

Denna annandag påsk har vi tillträde till Mästocka skjutfält, där vi har den största tätheten av orre i Halland och även det största orrspelet. Förutom orrar kan vi bland annat hoppas på rovfåglar som duvhök och kungsörn samt vadare som ljungpipare och storspov. Samling på parkeringen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 05:00.
Föranmälan krävs. Denna görs till ansvarig skådare: HG Karlsson tel: 0707-73 03 55,
e-post: hgkarlsson2@gmail.com
senast 3 april 2020.
Ange personnummer och registreringsnummer för bilen ni planerar åka i (krav från militären).
 

Tor 16 april

OBS!!! INSTÄLLT! Årsmöte i HOF

Medlemmarna i Halmstads Ornitologiska Förening kallas till årsmöte på Café Strandgatan Tjugo kl. 19:00. Efter mötesförhandlingarna berättar Ulf Ottosson från Laholm om sitt mångåriga arbete med fåglar i Nigeria. Ulf har bland annat varit med vid utvecklandet av universitetet Aplori, med tonvikt på fåglar och natur, och är dessutom involverad i arbetet med att ta fram en fågelatlas i detta stora land.

Sön 3 maj

Lomsträck i Mellbystrand

Alla med något intresse för fåglar, eller för naturupplevelser utöver det vanliga, borde någon gång ta del av det magnifika skådespelet som utspelar sig tidiga majmorgnar i södra Halland när tusentals smålommar tar höjd över bukten för att sträcka in över land vid Mellbystrand. Det är värt en missad sovmorgon! Dessutom kan vi räkna med tärnor och måsar och kanske en eller annan labb. Varm klädsel och varm dryck. Samling på parkeringsplatsen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 04:15.
Ansvarig är Benny Ahlnér tel. 0725-77 90 46, e-post: bennyahlner@hotmail.com

Lör 9 maj

Fågeltornskampen

På initiativ från Finland har vi de senaste åren deltagit i vad som kallas Fågeltornskampen. Detta är stort i vårt östra grannland med flera hundra deltagande grupper. Liksom de senaste åren satsar vi på utsiktsplatsen vid Larssons våtmark i Påarp. Var med om att skåda fågel under avslappade och roliga former från gryning till kl. 13:00.
Ansvarig är Anders Wirdheim, tel. 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se

Lör 16 maj

Fågelsång i Alet

Aleskogen är ett unikt område. Det finns knappast någon annan svensk tätort som kan erbjuda ett liknande frodigt fågeleldorado nästan mitt i stan. Vi vandrar runt och lyssnar på fågelsången. Samling på parkeringsplatsen till Alets idrottsplats kl. 08:00.
Ansvariga är Anders Olovsson, tel. 0730-63 42 60, e-post: andeolov@gmail.com och Julius Wengelin Grantén, tel. 0702-74 64 44, e-post: jgranten@gmail.com
 

Lör 6 juni

Rosenfinkar på Ringenäs

Liksom tidigare år får vi under nationaldagen möjlighet att genomföra en tur in på skjutfältet på Ringenäs. Huvudmålet för turen är att se och lyssna på de rosenfinkar som häckar där, men Ringenäs bjuder ofta även på andra spännande fåglar. Turen kräver särskilt tillstånd och därför krävs föranmälan. Samling på P-platsen strax innanför infarten till skjutfältet kl. 06:00.
Anmälan görs till Anders Wirdheim, tel. 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se senast torsdagen 28 maj. Ange personnummer när ni anmäler er.

Tor 30 juli

Vadarkväll

Nu är det dags för vadarsträck! Vi besöker de lokaler som för dagen har störst potential vad gäller mängd och artantal av rastande vadare. Väder och dagsförutsättning bestämmer vilken plats som blir aktuell. Exempel på platser som kan besökas är Påarp, Trönninge ängar och Morups Tånge. Samling på parkeringen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 18:00 för samåkning.
Ansvarig är Christopher Gullander, tel. 0739-58 50 79, e-post: christopher_gullander@hotmail.com
 

Tor 13 augusti

Vadarkväll

Nu är det dags för vadarsträck! Vi besöker Trönninge ängar och andra lokaler söder om staden. Samling på parkeringen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 18:00 för samåkning.
Ansvarig är HG Karlsson tel: 0707-73 03 55, e-post: hgkarlsson2@gmail.com

Tor 20 augusti

Måsar och trutar

Art- och åldersbestämning av måsar och trutar i olika dräkter är en av flera krångliga utmaningar man ställs inför som fågelskådare. Därför har vi de senaste åren haft specialexkursioner på detta ämne. Vi fortsätter på detta uppskattade tema. Det blir mycket mantelfärg, näbbform, benlängd o.s.v. Anders Wirdheim delar med sig av sina erfarenheter och hjälper oss reda ut begreppen. Samling på parkeringen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 18:00 eller anslut vid Slyngesstenen i Påarp från ca kl. 18:20.
Ansvarig är Göran Snygg, tel. 0702-32 99 80, e-post: goran.snygg@hotmail.com

Tor 3 september

Måsar och trutar

Förutsättningar som 20 augusti. Samling på parkeringen bakom CircleK vid Halmstads Arena kl. 18:00 för samåkning.
Ansvarig är Anders Wirdheim tel: 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se
 

Please reload

Webbansvarig och idé: Christopher Gullander © 2013